Guide til 32 Bit HDR

Guide til 32 Bit HDR

Her kommer en guide til 32 Bit HDR foto.

Forord: Hvad er forskellen på et alm billed, og et HDR (High Dynamic Range) billed?

Vi har alle prøvet at tage et billed i naturen som vi finder smukt – især ved sol- og nedgange viser HDR sig ganske effektivt. Når vi ser det bagefter bliver vi tit skuffet over resultatet. Grunden er at vores kameraer (mobil som spejlrefleks) vil prøve at lave lysmålingen så neuttal som muligt. Derfor ender vi tit med et billed hvor solen fremstår flot, men landskabet er næsten sort. Omvendt kan vi tvinge kameraet til at lave lysmålingen perfekt ved landskabet, men så har vi sol og himmel som er totalt udbrændt.

Her kommer HDR til sin ret. Selv de bedste dSLR fanger kun 17% af lyset. Med HDR tager man flere eksponeringer af det samme motiv. Fra helt mørk til helt lys. Med software kan man sætte billederne sammen, og opnå et billed hvor alt det lyse, og alt det mørke fremstår perfekt.

Ser du en plakat af naturen hvor du tænker det er utroligt flot og for godt til at være sandt er det 95% en HDR foto du ser på.

Teknikken har jeg brugt i mange år. Den kræver tålmodighed, og virker kun på stillestående motiver.

Mange telefoner har HDR funktioner, men disse HDR funktioner har intet med ægte HDR at gøre. Det er 2-3 eksponeringer det bliver sat sammen. Skal det kaldes noget, er det eksponering fusion. HDR navnet har man brugt fordi det giver de smukke billeder – altså et reklame stunt. Virkning er dog fin, men har altså intet med HDR at gøre.

Jeg vil skrive mere om HDR og vise billeder senere på måneden.